Μια ανάλυση, για το πώς και το γιατί των πρόσφατων πολύνεκρων εμπρησμών.

  
23/7/2018, ώρα 12.35 : Οι 13 θερμικές εστίες των πυρκαγιών στα Γεράνεια Όρη, που έκαψαν την Κινέτα, στην Δυτική Αττική. Ο σχεδιασμένος και οργανωμένος εμπρησμός είναι σαφής.

Μιλώντας, για την wild fire της περασμένης Δευτέρας 23/7/2018, με την εκατόμβη των νεκρών, που έπληξε το Μάτι, τον Νέο Βουτζά και το Κόκκινο Λιμανάκι, στην Ανατολική Αττική, κοντά, στην περιοχή της Ραφήνας, σε συνδυασμό, με την ισχυρή φωτιά, στην Κινέτα και στα Γεράνεια Όρη της Δυτικής Αττικής, το να αναλυθούμε, στην περιγραφή των μόνιμων δυσλειτουργιών και των γνωστών παθογενειών του ελληνικού κράτους και της διαχειριστικής ανικανότητας της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, μπορεί να ικανοποιεί το "λαϊκό αίσθημα", αλλά δεν δίνει την πραγματική διάσταση των πολύ πραγματικών γεωπολιτικών και λοιπών κινδύνων, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο πληθυσμός της.

Ο πληθυσμός αυτός, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να αντιληφθεί το ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο, εντός των οποίων κινούνται και υλοποιούνται οι φυσικές και λοιπές καταστροφές, που τον κτυπούν, αλύπητα και οι οποίες, πολλές φορές (τις πλείστες), είναι πολύ καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες, από κέντρα, που υπερβαίνουν, κατά πολύ, τους τοπικούς συσχετισμούς των επιχώριων οργανωμένων (και μη) συμφερόντων.

Προφανώς, το γεγονός ότι το 52% των κτισμάτων, στο Μάτι, δεν έχουν πολεοδομική άδεια, ενώ ένα πλήθος άλλων, που έχουν τις σχετικές άδειες, τις έλαβαν, με διαδικασίες, οι οποίες είναι, τουλάχιστον - μιλώντας, με κομψό τρόπο -, προβληματικές και αδιαφανείς, αλλά και το εξωφρενικά, παράνομο κλείσιμο του αιγιαλού και της πρόσβασης, στην θάλασσα, αύξησαν, κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά το παρόν δημοσίευμα δεν προτίθεται να μείνει, σε αυτά.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σαφέστατα, ευθύνεται, για όσα, τώρα, συμβαίνουν, όπως και οι προηγούμενοι (οι νουδουλοπασόκοι) ευθύνονται, για τα παρελθόντα και τις προβολές τους, στο παρόν. Όμως, μένοντας, στην τρέχουσα πολιτική (κομματική) αντιδικία, γύρω από τον καταλογισμό των ευθυνών, χάνουμε την ουσία της υπόθεσης των τωρινών πυρκαγιών και την ευκαιρία να διερευνήσουμε το πώς και το γιατί αυτές οι πυρκαγιές έλαβαν χώρα, καθώς και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκαν. 

Και φυσικά, το πλαίσιο αυτό δεν είναι άσχετο, ούτε αθώο, αφού προσδιορίζεται από τις γνωστές ευρύτερες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, γύρω από τον έλεγχο της Βαλκανικής, αλλά και τις περιφερειακές διενέξεις, για την τύχη των ενεργειακών πηγών, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Υπερβολές; Μάλλον, όχι. Η διεθνής πολιτική (και ιδιαίτερα η γεωπολιτική) δεν έχει όρια, στην υλοποίηση των στόχων, που οι διάφοροι παίκτες θέτουν. Και για τον λόγο αυτόν, δεν ειναι ορθό να αποκλείονται αυτού του είδους οι διασυνδέσεις, ανάμεσα, σε γεγονότα, που παίρνουν την μορφή φυσικών καταστροφών και την εργαλειοποίησή τους, στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων διαφόρων γεωπολιτικών παιγνίων.

Ας δούμε όμως, τις πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, έστω και αν αυτά έχουν περιθώρια ανασφάλειας.
Οι δύο ταυτόχρονες εστίες φωτιάς, στην Νταού Πεντέλη, που έκαψαν την Ανατολική Αττική, αρκετά, μετά την εκδήλωση της μεγάλης, αλλά αναίμακτης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, αφού είχαν εκδηλωθεί σφοδρότατοι άνεμοι και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν στραφεί, στην Δυτική Αττική.

Από τα δύο ντοκουμέντα, που παρουσιάζονται, στο παρόν δημοσίευμα, τα οποία, άλλωστε, είναι γνωστά, καθίσταται σαφές ότι και οι δύο περιπτώσεις των πυρκαγιών στα Γερανεια Όρη και στην Πεντέλη, δεν είναι προϊόν τυχαίων περιστατικών, που προέκυψαν από τον καιρό και τους δυνατούς ανέμους.

Οι πυρκαγιές αυτές ήσαν αποτέλεσμα εμπρησμών. Και οι εμπρησμοί αυτοί δεν ήσαν ερασιτεχνικοί. Δεν επρόκειτο, για κάποιους μεμονωμένους οικοπεδοφάγους, για κάποιους τρελλούς, που, εδώ και εκεί, έβαλαν τις φωτιές. Αυτή είναι η εικόνα, που προκύπτει, χωρίς δυσκολία, από τα απεικονιστικά σχέδια των φωτογραφιών, που έδωσαν οι δορυφόροι. 

Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην περίπτωση των Γερανείων, το ξέσπασμα 13 ταυτόχρονων θερμικών εστιών, μισή ώρα, μετά την αρχική εκδήλωση της πρώτης, είναι χαρακτηριστική και δεν σηκώνει συζήτηση, ως προς τον προσδιορισμό της, ως οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να ενισχυθεί η αρχική θερμική εστία.

Η ίδια πυρκαγιά, στα Γεράνεια Όρη δείχνει ότι η ταυτόχρονη εκδήλωση  των 13 εστιών δεν νοείται να αποδοθεί σε σχέδιο τοπικών εμπρηστών. Οι εμπρηστές ήσαν πολλοί και μάλιστα, είχαν και την απαραίτητη υποδομή σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, για να φύγουν από τους τόπους των εμπρησμών, χωρίς να εντοπισθούν, γεγονός, το οποίο αποδεικνύει, τουλάχιστον, καλή προετοιμασία.

Αλλά και η πυρκαγιά, στην Ανατολική Αττική, έχει όλα τα στοιχεία του εμπρησμού, με δεδομένη την ύπαρξη δύο εστιών φωτιάς, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, με μεγάλους ανέμους, χωρίς ενδείξεις ηλεκτροπληξίας, από καλωδιώσεις της ΔΕΗ και με ικανά ευρήματα στοιχείων εμπρησμών, ενώ, παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, στα Γεράνεια Όρη.

Οι πυρκαγιές αυτές, εάν τις δούμε, ως σύνολο, δεν μπορούν να αποδοθούν, σε τοπικούς συσχετισμούς συμφερόντων και σε αντίστοιχους παράγοντες. Τα στοιχεία, που υπάρχουν - και τα οποία, για πρώτη φορά είναι αρκετά - δεν συνηγορούν, προς αυτή την κατευθυνση.

Αλλά, εάν οι πυρκαγιές δεν ήσαν προϊόν, τοπικής προέλευσης, εμπρησμών, τότε, είναι προφανές ότι οι έρευνες, για των εντοπισμό των ηθικών και των φυσικών αυτουργών των εμπρησμών, πρέπει να στραφούν αλλού.

Και αυτό το "αλλού", βρίσκεται στο εξωτερικό και σε ξένες δυνάμεις, σε κράτη, που έχουν ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους και επιδιώκουν, στην μια περίπτωση, το σπάσιμο του ηθικού της ελίτ του τόπου μας και του πληθυσμού του, αλλά και στην δεύτερη περίπτωση, την κατακρήμνιση του ηθικού και την άμεση πτώση της παρούσας κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι οι σχεδιαστές των εμπρησμών, στα πλαίσια της ενιαίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική, την περασμένη Δευτέρα, ήθελαν νεκρούς. Και φυσικά, οι δύο, εκ διαμέτρου, αντίθετοι τόποι των εμπρησμών επιλέχθηκαν, με αυτόν τον στόχο, και για να διασπάσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε, βάσιμα, ότι η φωτιά στα Γεράνεια Όρη μπήκε, ως προπομπός της πυρκαγιάς της Πεντέλης, η οποία ήταν ο κύριος στόχος των ηθικών αυτουργών των εμπρησμών.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, δεν απαλλάσσουν, από τις μεγάλες ευθύνες της, την παρούσα αριστεροδεξιά κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, όπως φαίνεται, γνώριζε, πολύ καλά, τα σχέδια των ξένων δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτύξει, εσχάτως, μια έντονη και εκτεταμένη αντιπολιτευτική δραστηριότητα, στην χώρα μας.

Άλλωστε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει, επίσης, τεράστιες ευθύνες, για το γεγονός ότι, ενεργώντας, ως καθεστωτική δύναμη, καλλιεργεί όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Ανάμεσα, σε αυτές, είναι, βέβαια, τα οργανωμένα συμφέροντα των παράνομων οικιστών και των οικοπεδοφάγων, που λυμαίνονται την Αττική και ολόκληρη την χώρα. Και φυσικά, αυτό το πληρώνει.

Αλλά το τί κάνει και το τί δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να μας αποσπά, από τον εντοπισμό των κινδύνων, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Και τούτο διότι αυτοί οι κίνδυνοι, ιδιαίτερα, μετά την συμφωνία των Πρεσπών, είναι παρόντες και άμεσοι.