(Από το, ήδη, παρόν 4ο Μνημόνιο, που οι συντάκτες του ντρέπονται να πουν το όνομά του, στο 5ο Μνημόνιο, που θα έλθει, όχι και πολύ μακριά, από τώρα, ως αποτέλεσμα της ελληνικής κρατικής αδυναμίας δανεισμού).

 


 

 
Ότι δεν μας πάνε, απλώς, για ντους, οι ευρωζωνίτες (δηλαδή οι κυρίαρχες γερμανικές γραφειοκρατικές καπιταλιστικές ελίτ), αυτό είναι βέβαιο. Το θέμα είναι ότι αυτή δεν είναι η μοίρα μας. Και ότι μπορούμε και πρέπει να ξεφύγουμε...
 
 
 
 
 
 
 
Μπορεί η τεράστια και πολύνεκρη wildfire, στην Ανατολική Αττική να απέτρεψε τις φιέστες και τους λοιπούς δημόσιους προπαγανδιστικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, η οποία, εκ των πραγμάτων, υποχρεώθηκε να υποστείλει τις σημαίες των πανηγυρικών εκδηλώσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι, παρά το (επίσης, επικοινωνιακό) χαμήλωμα των τόνων, οι κυβερνώντες δεν άλλαξαν, ούτε την όποια "επιχειρηματολογία" τους, ούτε και την ουσία της προπαγανδιστικής εκστρατείας τους, για την "καθαρή" (και ανύπαρκτη) "έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια".
 
Βέβαια, αυτή η κυβερνητική "επιχειρηματολογία" έχει, πλέον (παρά την αρχική αντίθετη επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, ορθώς ποιών, μίλησε, αμέσως μετά την Απόφαση του Eurogroup της 21-22/6/2018, για την επιβολή, στην χώρα, του 4ου, στην σειρά, Μνημονίου), υιοθετηθεί, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν έχει πείσει την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποψιάζεται και εν πολλοίς, αντιλαμβάνεται ότι το "πρόγραμμα της μεταμνημονιακής παρακολούθησης", στο οποίο αναφέρονται οι ξένοι δανειστές, στην προαναφερόμενη Απόφαση και στις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους, είναι το καινούργιο όνομα, το ψευδώνυμο του νέου Μνημονίου, το οποίο οι συντάκτες του και από τις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, απλώς, ντρέπονται να πουν το όνομα του και να το αποκαλέσουν, δημοσίως, με αυτό.
 
Προφανώς, η ελληνική κοινωνία έχει δίκιο να σκέπτεται, όπως σκέπτεται και να βλέπει το νέο, το υποτιθέμενο, ως μεταμνημονιακό πρόγραμμα, ως αυτό που είναι. Δηλαδή, ως ένα 4ο Μνημόνιο. Καταλαβαίνει τις σκοπιμότητες και τις τρέχουσες ανάγκες των δυο πλευρών και αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι, που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της ουσιώδους αποτυχίας των 3 Μνημονίων, που εντοπίζονται, στην ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους και στην αδυναμία αλλαγής της δομής της ελληνικής παραγωγής και οικονομίας, αλλά και των επιτυχιών τους, οι οποίες εντοπίζονται, στην τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία, άλλωστε, παραμένει εύθραυστη.
 
Οι ξένοι δανειστές - και κυρίως, οι ευρωζωνίτες, αφού το ΔΝΤ δεν εισήλθε, τελικά, ούτε στο 3ο Μνημόνιο, ενώ δεν συμμετέχει, με χρηματοδότηση, ούτε και στο 4ο, στο οποίο παραμένει, μόνο, ως τεχνικός σύμβουλος - έχουν παύσει να έχουν την ικανότητα να πείθουν τα εκλογικά ακροατήρια των χωρών τους, για νέα χρηματοδοτικά πακέτα, για την γελοία, πλέον, ανακύκλωση των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προς το ελληνικό κράτος, με ... νέα δάνεια αυτού του Μηχανισμού. 
 
Και φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση, με πρώτη και "καλύτερη" την παρούσα), με την σειρά της, χρειάζεται, όσο τίποτε άλλο, το αφήγημα της "καθαρής εξόδου", από τα Μνημόνια, προκειμένου να μπορέσει να παραπλανήσει, την ελληνική κοινωνία (ξεκινώντας, από εκείνους, που επιθυμούν να παραπλανηθούν).
 
Για αυτούς τους πολύ πεζούς, αλλά και αναγκαίους λόγους, που τις αφορούν, οι δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές οδηγήθηκαν, στην διαδικασία της χρονικής επέκτασης του 3ου Μνημονίου, μια χρονική επέκταση, που πηγαίνει, μέχρι το 2022 και η οποία, κατ' αυτόν τον τρόπο, συγκροτεί το 4ο Μνημόνιο, χωρίς την ανάγκη το νέο αυτό Μνημόνιο να παρουσιασθεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, όπου η τύχη του θα ήταν, εξαιρετικά, αβέβαιη.
 
Έτσι, το 4ο Μνημόνιο, το οποίο αποτελείται από μια διαδοχή αποσπασματικών νομοθετημάτων και κειμένων, ξεκινώντας, από τον Ν. 4472/2017, που θεσμοθέτησε τις μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση του αφορολογήτου, από την 1/1/2019 και από 1/1/2020, αντιστοίχως, περνώντας, στην συνέχεια, στον βασικό νόμο 4549/2018, με τον οποίο εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να υπογράψει την νέα διανειακή σύμβαση ("σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης", σύμφωνα, με τους όρους, που χρησιμοποιούν οι δανειστές), με τις όποιες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις χρειασθούν και παράλληλα, νομοθετήθηκε, με Παραρτήματα, στο τέλος του νόμου αυτού, το (απίθανης μπουρδολογίας) "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2018 - 2022", το οποίο, πιάνει το νήμα από το τέλος του 3ου Μνημονίου και οδηγεί τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, έναντι των ξένων δανειστών, έως 4 χρόνια, μετά (και μέχρι το ... 2060) και αποτελεί, μαζύ με την Απόφαση του Eurogroup της 21-22/6/2018 και την πεμπτουσία του 4ου Μνημονίου.
 
 
 
 
 
 
 
Όλα αυτά τα απιθανολόγα Παραρτήματα του Ν. 4549/2018 (μαζύ με τα ονόματα όλων όσων υπέγραψαν το κείμενο του νόμου, που δημοσιεύω, εδώ), τα παραθέτω, παρακάτω, στο παρόν άρθρο, ως παρακαταθήκη, για το μέλλον και τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τα γέλια και τα κλάματα, που έχουν να πέσουν.
 
Τέλος, το 4ο Μνημόνιο κλείνει, ως σύνολο κειμένων, με την Απόφαση του Eurogroup της 21-22/6/2018, με το κείμενο της οποίας ορίζεται η διαδικασία της μεταφοράς και της, σε δόσεις και υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις τριμηνιαίων αξιολογήσεων, από το κουαρτέτο των ξένων δανειστών, χορήγησης, μέρους των δανεικών του 3ου Μνημονίου, που έμειναν εκκρεμή και τα οποία, μαζύ με άλλα μη δανεικά πόσα (αυτά των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), προβλέπεται να χορηγηθούν, πέραν των χρονικών ορίων του 3ου Μνημονίου και να αποτελέσουν το περιβόητο "μαξιλάρι", πάνω, στο οποίο θα μπορεί να στηριχθεί, για ενάμισυ, ή δύο χρόνια, το ελληνικό κράτος, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, για την αναχρηματοδότηση του χρέους του, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.
 
Και μαζύ με την Απόφαση του Eurogroup, έρχεται και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, την οποία εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με όλες τις τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και προσθήκες κριθούν αναγκαίες, όπως προβλέπει το άρθρο 109 του Ν. 4549/2018, το οποίο αναδημοσιεύω, παρακάτω μαζύ με το σχέδιο της δανειακής σύμβασης, για να έχουν σαφή εικόνα οι αναγνώστες του παρόντος δημοσιεύματος. (Εννοείται, βέβαια, ότι απαραίτητο είναι να δούμε και το τελικό και οριστικό κείμενο της δανειακής σύμβασης, που θα υπογράψει, ή που έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών).
 
Και φυσικά, όλη αυτή η διαδρομή, στα μονοπάτια του 4ου Μνημονίου, το οποίο έρχεται, ως χρονική επέκταση του 3ου και λόγω της ασταθούς και αβέβαιης ισορροπίας, πάνω στην οποία εδράζεται, θα ακολουθηθεί, από ένα 5ο Μνημόνιο, ευθύς ως (και μάλιστα, όχι πολύ αργά) διαπιστωθεί ότι οι διεθνείς μπατιροτραπεζίτες, οι οποίοι ετοιμάζονται και τρέμουν το, σφοδρότατα, πιθανό, φέσι, που τους επιφυλάσσει ο Recep Tayyip Erdoğan, δεν είναι διαθέσιμοι, για την επιθυμούμενη, από τους ευρωθεσμούς και την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, μετακύλιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, από τον ESM και την ευρωζώνη, στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
 
Η ουσία του πράγματος είναι η αέναη παράταση της λιτότητας, μέσα από τις περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση του αφορολογητου, που φθάνουν και θα ξεπεράσουν τα 18,5 δισ. €, έως το 2022, περνώντας, στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, μαζύ με όλα όσα έχουν προηγηθεί, κατά την διάρκεια των 9 μνημονιακών ετών, το κόστος των οποίων, για τον συρρικνωθεντα πληθυσμό της χώρας μας, ανέρχεται στα 68 δισ. € και, περίπου, στο 37% του ελληνικού ΑΕΠ, καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού αποκλείουν την στήριξή της, στα βάθρα, στα οποία αυτή η ανάπτυξη μπορεί να εδράζεται.
 
 
 
 
 
 
 
 
Και αυτά τα φυσιολογικά και αναγκαία βάθρα, για την ελληνική οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι άλλα, από την εσωτερική και δημόσια ζήτηση, η οποία, με όλα αυτά τα μέτρα και με δεδομένη την ουσιαστική πτώχευση του ελληνικού τραπεζικού τομέα του οποίου τα κόκκινα δάνεια ισούνται, με το, περίπου, 50% του ενεργητικού τους και παρά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις του, οι οποίες στοίχισαν, συνολικά, περί τα 29,7 δισ. € (και ο οποίος τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να παράγει ζημιές και το 2017, ίσες με 415 εκατ. €, σε συνέχεια του 2016, που οι ζημιές του έφθασαν, στα 2,6 δισ. €), θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτώση και σε διαρκή χαμηλά επίπεδα, αφού και η φορολογία θα παραμείνει, επί δεκαετίες υψηλή και οι δημόσιες επενδύσεις θα εξακολουθήσουν να είναι, πρακτικά, ανύπαρκτες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς (3,5% του ελληνικού ΑΕΠ), μέχρι το 2022, τα οποία θα παραμείνουν, σε υψηλά επίπεδα (2,2% του ΑΕΠ της χώρας), μέχρι το 2060, που υπολογίζονται, στο αποκαλούμενο "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής" και στην Απόφαση του Eurogroup.
 
Με αυτές τις πολιτικές της σιδηράς λιτότητας και με αυτό το χρεωκοπημένο τραπεζικό σύστημα (το οποίο, παρά τα υψηλά περιθώρια των επιτοκίων του, που αγγίζουν το 2,6%, έναντι του 1,3% των ευρωπαϊκών, στην ουσία, δεν μπόρεσε να περάσει τα τεστ αντοχής, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε να τα περνάει, αφού η Ε.Κ.Τ. μαϊμούδεψε την διαδικασία και άλλαξε τους κανόνες, για τα stress tests, σε σχέση με το 2015, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να εμφανισθούν, ως βιώσιμες, την ίδια στιγμή, που εάν οι κανόνες έμεναν όπως ήσαν το 2015, ουδεμία εκ των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών δεν θα περνούσε τον πήχη), η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να δει καμμία "καθαρή έξοδο", από τα Μνημόνια.
 
Αυτά είναι, με λίγα λόγια, που εξηγεί ο Γιάννης Βαρουφάκης, στην, παραπάνω, συνέντευξή του, της 19/8/2018. Παρά τους ανοησιολόγους ισχυρισμούς των ξένων δανειστών και του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος, ουδείς πρόκειται να προβεί, σε σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, στην Ελλάδα, με αυτή την υψηλή φορολογία, στην οποία υποχρεώνεται ο ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να επιτευχθούν τα απαιτούμενα, από τους ξένους δανειστές, τεράστια, επί δεκαετίες, πρωτογενή πλεονάσματα. Και κανένας χρηματοπιστωτικός σύμβουλος δεν πρόκειται να συμβουλεύσει, για οποιαδήποτε ανακύκλωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (αν μιλάμε, για σοβαρά ποσά και όχι, για εγγυημένα μικροποσά), από τα χέρια του E.S.M. και της ευρωζώνης, προς την διεθνή μπατιροτραπεζοκρατία.
 
Με αυτά τα δεδομένα, το 5ο Μνημόνιο, για την ελληνική οικονομία είναι, καθ' οδόν. Και θα εμφανισθεί, μόλις εξαντληθεί το "μαξιλάρι" των δανεικών χρημάτων, που έδωσε (υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς) η ευρωζώνη, στο ελληνικό κράτος. Και φυσικά, μόλις, σκάσει και η αναβληθείσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Αυτή είναι η ωμή και σκληρή αλήθεια, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα. Και αυτή η σκληρή και ωμή αλήθεια εδράζεται, στο γεγονός ότι η γερμανική εξαγωγική ελίτ, η οποία καρπούται το 97% των εξαγωγών της ευρωζώνης (στα 21,8 δισ. € έφθασε το πλεόνασμα της Γερμανίας, τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το συνολικό πλεόνασμα, στην ευρωζώνη, ήταν, μόλις, κατά 700 εκατ. €, μεγαλύτερο) και κερδοσκοπεί, ως κανονικό και πραγματικό παράσιτο, μέσα από το, για την χάρη της, υποτιμημένο, κατά 50%, ευρώ, την ίδια στιγμή, που για όλες τις υπόλοιπες (ή σχεδόν όλα τις υπόλοιπες) χώρες της ευρωζώνης, το ευρώ είναι από πολύ, έως πάρα πολύ υπερτιμημένο, δεν πρόκειται να αμοιβαιοποιήσει τα κέρδη της, μέσα από την αμοιβαιοποίηση των δημοσίων χρεών των χωρών της ευρωζώνης. Και αυτό το πράττει, διότι αυτό είναι το συμφέρον της.
 
Μπορεί η νέα ιταλική κυβέρνηση να ζητάει, ανεπισήμως, την εγγύηση της Ε.Κ.Τ., για το ιταλικό δημόσιο χρέος, αλλά μέχρι να το θέσει και επισήμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση, για να διανυθεί. Και εάν η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θέσει το ζήτημα αυτά, η απάντηση, που θα πάρει, θα είναι αρνητική. 
 
Ας δούμε, λοιπόν, το άρθρο 109 του Ν. 4549/14-6-2018 (ΦΕΚ 105Α), με το οποίο τροποποιείται και επεκτείνεται, χρονικά, η δανειακή σύμβαση του 3ου Μνημονίου (επί το κομψότερον : η "σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης", όπως, πάντοτε και στα 3 προηγούμενα Μνημόνια ονομαζόταν), πέραν του Αυγούστου του 2018, μαζύ με τα Παραρτήματα του νόμου αυτού, τα οποία συγκροτούν το αποκαλούμενο ως "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2018 - 2022", αφού όλα αυτά - η τροποποιούμενη δανειακή σύμβαση και τα Παραρτήματα του νόμου συγκροτούν, μαζύ με την Απόφαση του Eurogroup της 12ης Ιουνίου 2018, το πακέτο του 4ου Μνημονίου :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άρθρο 109
Παροχή εξουσιοδοτήσεων και έγκριση σχεδίου τροποποιητικής σύμβασης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4336/2015
 
1. Κατ’ εφαρμογή της ρήτρας 3.4.f της από 19.8.2015 Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, το σχέδιο της οποίας έχει κυρωθεί με το άρθρο 3 του ν. 4336/2015 (Α΄94):
α) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να υπογράφει, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Σύμβαση προσχώρησης και τροποποίησης της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (τροποποιητική Σύμβαση), σχέδιο της οποίας κυρώνεται με το παρόν άρθρο, μαζί με τα Παραρτήματά της και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, διευκρινίσεις και συμπληρώσεις επί του σχεδίου αυτού και κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο σχετικό με τη σύμβαση αυτή.
β) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εξουσιοδότηση να υπογράφει, ως εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποιητική Σύμβαση που αναφέρεται στην περίπτωση α΄, σχέδιο της οποίας κυρώνεται με το παρόν άρθρο, μαζί με τα Παραρτήματά της και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, διευκρινίσεις και συμπληρώσεις επί του σχεδίου αυτού και κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο σχετικό με τη σύμβαση αυτή.
γ) Παρέχεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπογράψουν την τροποποιητική Σύμβαση που αναφέρεται στην περίπτωση α΄, σχέδιο της οποίας κυρώνεται με το παρόν άρθρο, μαζί με τα Παραρτήματά της και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, διευκρινήσεις και συμπληρώσεις επί του σχεδίου αυτού, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο σχετικό με τη σύμβαση αυτή.
δ) Παρέχεται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσουν την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και να υπογράψουν την τροποποιητική Σύμβαση που αναφέρεται στην περίπτωση α΄, σχέδιο της οποίας κυρώνεται με το παρόν άρθρο, μαζί με τα Παραρτήματά της και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, διευκρινήσεις και συμπληρώσεις επί του σχεδίου που κυρώνεται με το παρόν άρθρο, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο σχετικό με την
ως άνω Σύμβαση.
 
2. Κυρώνεται το ακόλουθο σχέδιο:
«ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ και της
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ως δικαιούχου κράτους μέλους και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ως Κεντρικής Τράπεζας και του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ως Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ως Ε.Ε.ΣΥ.Π.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ συνάπτεται από και μεταξύ:
(1) Του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, διακυβερνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που έχει συναφθεί μεταξύ κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και εδρεύει στη διεύθυνση 6α, Circuit de la Foire Internationale, L-1347Λουξεμβούργο (ΕΜΣ),
(2) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ως δικαιούχου κράτους μέλους (το «δικαιούχο κράτος μέλος»),
(3) της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (η «Κεντρική Τράπεζα»),
(4) του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (το «Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης»),
Και
(5) της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ανώνυμης εταιρείας που συστάθηκε με το ν. 4389/2016 («η ΕΕΣΥΠ» ), στο εξής καλούμενοι από κοινού «τα μέρη» και καθένα από αυτά ως «μέρος».
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ
(Α) Στις 19 Αυγούστου 2015, συνήφθη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΜΣ, του δικαιούχου κράτους μέλους, της Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης («σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης»).
(Β) Η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης προέβλεπε ότι, κατόπιν αιτήματος του ΕΜΣ, το δικαιούχο κράτος μέλος, η Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης θα προέβαιναν σε τροποποιήσεις της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, όπως ζήτησε
ο ΕΜΣ, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η οντότητα που περιγράφεται στη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ως το ανεξάρτητο ταμείο που θα δημιουργηθεί από το δικαιούχο κράτος μέλος για να διαχειρίζεται αξιόλογα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και να τα αξιοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα.
(Γ) Τον Μάιο του 2016, με το ν. 4389/2016 ιδρύθηκε η ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ως η οντότητα που αποτελεί το ανεξάρτητο ταμείο που αναφέρεται στη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής
της Ευρωζώνης. Τον Φεβρουάριο του 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο διοικητικό συμβούλιό της. Τον Ιανουάριο του 2018, οι συμμετοχές του δικαιούχου κράτους μέλους σε διάφορες εταιρείες μεταφέρθηκαν στην ΕΕΣΥΠ.
(Δ) Ο ΕΜΣ ζήτησε στις [......] 2018 από το δικαιούχο κράτος μέλος, την Κεντρική Τράπεζα, το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης και την ΕΕΣΥΠ να προσχωρήσει η ΕΕΣΥΠ ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης και να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη σύμβαση αυτή ως προς την ΕΕΣΥΠ, σύμφωνα με τους όρους της.
(Ε) Τα Μέρη συμφώνησαν ότι οι τροποποιήσεις της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης.
Ως εκ τούτου, τα μέρη συμφώνησαν τα εξής:
1. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
1.1 Εκτός εάν ορίζεται άλλως στην παρούσα τροποποιητική Σύμβαση ή απαιτείται από το περιεχόμενό της, οι όροι που ορίζονται στη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης έχουν την ίδια έννοια στην παρούσα τροποποιητική Σύμβαση.
1.2 Στην παρούσα τροποποιητική σύμβαση, οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια που τους αποδίδεται ακολούθως:
«Τροποποιητική Σύμβαση»: το παρόν έγγραφο.
«Σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης» έχει την έννοια που δίνεται στον όρο αυτό στην αιτιολογική σκέψη Α της παρούσας τροποποιητικής σύμβασης.
2. ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΣΥΠ
Η ΕΕΣΥΠ αναγνωρίζει και συμφωνεί ότι μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης:
α) η σύμβαση για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσαςτροποποιητικής Σύμβασης ·
β) Η ΕΕΣΥΠ θα προσχωρήσει ως συμβαλλόμενο μέρος και μέρος της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (όπως τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης) και ότι οι όροι της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (όπως τροποποιήθηκε
σύμφωνα με τις διατάξεις της τροποποιητικής Σύμβασης ) είναι δεσμευτικοί και εφαρμόζονται ως προς την ΕΕΣΥΠ και
γ) για την αποφυγή αμφιβολιών, ο όρος «συμβαλλόμενο μέρος» ή «συμβαλλόμενα μέρη», όταν χρησιμοποιείται στη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (όπως τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης), περιλαμβάνει και την ΕΕΣΥΠ.
 
3. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ
Η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης τροποποιείται ως εξής:
3.1 Μέρη
Στο τμήμα «Μέρη», συμπεριλαμβάνεται η ΕΕΣΥΠ ως συμβαλλόμενο μέρος ως εξής:
«(5) Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ανώνυμη εταιρεία που συστάθηκε με το ν.4389/2016 (« ΕΕΣΥΠ» )»,
3.2 Προοίμιο
Στο προοίμιο, εισάγεται η ακόλουθη νέα παράγραφος:
«(L) Η παρούσα σύμβαση τροποποιήθηκε στις [………]2018 με τροποποιητική Σύμβαση σχετικά με
την προσχώρηση της ΕΕΣΥΠ στη Σύμβαση.».
3.3 Ορισμοί
Στη ρήτρα 1 (Ορισμοί και Ερμηνεία), με:
(α) Εισαγωγή των ακόλουθων ορισμών:
««τροποποιητική Σύμβαση» σημαίνει την τροποποιητική Σύμβαση που περιγράφεται στην παράγραφο L του προοιμίου της παρούσας σύμβασης χρηματοδοτικής
διευκόλυνσης.».
«“Επιλέξιμο μέρισμα της ΕΕΣΥΠ”: κάθε πληρωμή, μέσω μερίσματος ή άλλης διανομής κερδών, από την ΕΕΣΥΠ στο δικαιούχο κράτος μέλος, το οποίο είναι μέρισμα που καταβλήθηκε στο δικαιούχο κράτος μέλος από την ΕΕΣΥΠ δυνάμει του άρθρου 199 παρ. 1, περιπτ. α) του νόμου για την ΕΕΣΥΠ.».
«“Εταιρεία της ΕΕΣΥΠ”: σημαίνει κάθε οντότητα στην οποία η ΕΕΣΥΠ κατέχει μετοχές ή παρεμφερή μερίδια κεφαλαίου ή δικαιώματα ψήφου (εξαιρουμένου του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης).».
«“Εσωτερικός Κανονισμός της ΕΕΣΥΠ”: σημαίνει τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας της ΕΕΣΥΠ, όπως περιγράφεται στο άρθρο 189 του νόμου της ΕΕΣΥΠ.».
«“Νόμος της ΕΕΣΥΠ”: σημαίνει το ν. 4389/2016 (ή/και άλλους νόμους ή κανονισμούς - εξαιρουμένων, για αποφυγή αμφιβολιών, του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΕΣΥΠ - όπως μπορεί κατά καιρούς να ρυθμίζουν τη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ), όπως ο νόμος ή οι νόμοι αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται, συμπληρώνονται ή αντικαθίστανται και ισχύουν.».
(β) Διαγραφή των ορισμών του «Ταμείου Ιδιωτικοποίησης» και του «Μέρος Ταμείου ιδιωτικοποίησης.».
3.4 Διαφοροποιήσεις, Συμπληρώσεις ή Αντικαταστάσεις των Γενικών Όρων
Στη ρήτρα 3 (Διαφοροποιήσεις, Συμπληρώσεις ή Αντικαταστάσεις των Γενικών Όρων), με:
α) Διαγραφή της ρήτρας 3.4 (στ) και αντικατάστασής της με τα ακόλουθα:
«στ) (Τροποποιήσεις του νόμου της ΕΕΣΥΠ) Το δικαιούχο κράτος μέλος δεσμεύεται ότι:
(i) οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτούνται στο νόμο της ΕΕΣΥΠ ή άλλους νόμους ή κανονισμούς του δικαιούχου κράτους μέλους, προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως οι υποχρεώσεις εκάστου των μερών του δικαιούχου κράτους μέλους και της ΕΕΣΥΠ, βάσει της Σύμβασης ή για να δοθεί πλήρης ισχύς στη Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, καθώς, και
χωρίς περιορισμό, προκειμένου:
(Α) να παρασχεθεί ασφάλεια στον ΕΜΣ · ή
(Β) να εκπληρωθούν δεσμεύσεις (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων ενημέρωσης), θα εφαρμοστούν αμέσως μετά από διαβούλευση με τον ΕΜΣ (σε διαβούλευση με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και, όπου απαιτείται ενδεχομένως, το ΔΝΤ) · και
(ii) εκτός από τις απαιτούμενες:
(Α) σύμφωνα με την παράγραφο (i) παραπάνω και/ή
(Β) για την εφαρμογή οποιασδήποτε οδηγίας, κανονισμού ή άλλου νόμου της ΕΕ, οποιαδήποτε τροποποίηση του νόμου της ΕΕΣΥΠ δεν θα θίγει τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα του ΕΣΜ βάσει της σύμβασης.».
β) Εισαγωγή των ακολούθων νέων ρητρών 3.4 (ζ) και
(η) (με επακόλουθη επανάληψη της αρίθμησης των επόμενων υφιστάμενων ρητρών στο άρθρο 3.4):
«(Ζ) (Τροποποιήσεις του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΕΣΥΠ) Το δικαιούχο κράτος μέλος, ως μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, δεσμεύεται ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΕΣΥΠ που εγκρίνεται από αυτό, δεν θα θίγει τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα του ΕΜΣ βάσει της Σύμβασης.
(η) (εταιρείες της ΕΕΣΥΠ) Η ΕΕΣΥΠ δεσμεύεται ότι:
(i) θα διατηρεί {και θα φροντίζει ώστε κάθε Εταιρεία της ΕΕΣΥΠ να διατηρεί (στο βαθμό που είναι εφικτό, σύμφωνα με το επίπεδο ελέγχου και συμμετοχής της ΕΕΣΥΠ σε κάθε τέτοια Εταιρεία)}, επιβάλλει και ασκεί όλα τα συμβατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τα δικαιώματα μερίσματος και άλλα νόμιμα δικαιώματά της, όπως αυτά εφαρμόζονται κατά τη συνήθη πορεία
της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της·
(ii) δεν θα συνάπτει {και θα φροντίσει, ώστε κάθε Εταιρεία της ΕΕΣΥΠ δεν θα συνάπτει (στον βαθμό που είναι εφικτό με το επίπεδο ελέγχου και συμμετοχής της ΕΕΣΥΠ σε κάθε τέτοια εταιρεία της)} συμφωνίες ή προβαίνει σε αγορά, εκποίηση ή άλλου είδους συναλλαγή σε στοιχεία ενεργητικού ή χορηγεί εγγυήσεις ή αναλαμβάνει υποχρεώσεις έναντι οποιουδήποτε τρίτου, άλλες εκτός από αυτές:
(Α) που προβλέπονται στο νόμο της ΕΕΣΥΠ ή το ν. 2190/1920 ή
(Β) εντάσσονται στη συνήθη πορεία των εργασιών της
και υπό την “αρχή των ίσων αποστάσεων” · και
(iii) δεν θα προβαίνει σε καμία προσφορά εξαγοράς ή επαναγοράς των μετοχών της ή προβαίνει με άλλο τρόπο σε μείωση του κεφαλαίου της εκτός από την διανομή κερδών ως μέρισμα σύμφωνα με τον νόμο της ΕΕΣΥΠ.».
γ) Εισαγωγή νέας ρήτρας 3.6 (με επακόλουθη επανάληψη της αρίθμησης των επόμενων υφιστάμενων ρητρών στη ρήτρα 3):
«3.6 Αποπληρωμή, πρόωρη εξόφληση και υποχρεωτική εξόφληση
Εκτός από τις διατάξεις της ρήτρας 8 (Επιστροφή, Πρόωρη Εξόφληση, Υποχρεωτική Επιστροφή και Ακύρωση) των Γενικών Όρων, ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις:
(α) (Αποπληρωμή μετά από την είσπραξη Επιλέξιμου μερίσματος της ΕΕΣΥΠ) Κατά τη λήψη οποιουδήποτε Επιλέξιμου μερίσματος της ΕΕΣΥΠ, το δικαιούχο κράτος μέλος:
(i) ενημερώνει εγκαίρως τον ΕΜΣ γραπτώς για την ημερομηνία είσπραξης και το ποσό του εν λόγω μερίσματος της ΕΕΣΥΠ, και
(ii) με έγγραφη ειδοποίηση του ΕΜΣ (ή την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες που καθορίζονται στην ειδοποίηση αυτή) και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου (β) παρακάτω, επιστρέφει μέρος οποιασδήποτε διευκόλυνσης που ζητείται από τον ΕΜΣ (μαζί με δεδουλευμένους τόκους και οποιασδήποτε άλλα ποσά οφείλονται σε σχέση με αυτό το μέρος), με το μέρος αυτό να μην
υπερβαίνει το ποσό που εισπράττει το δικαιούχο κράτος μέλος από την ΕΕΣΥΠ σχετικά με το εν λόγω επιλέξιμο μέρισμα της ΕΕΣΥΠ.
(β) (Κατανομή των εσόδων) Τα ποσά που εισπράττει o ΕΜΣ σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο (α) εφαρμόζονται ως εξής:
(i) Πρώτον - προς πρόωρη αποπληρωμή της χρηματοδοτικής συνδρομής, η οποία έχει προγραμματιστεί για αποπληρωμή κατά την περίοδο που αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία ο ΕΜΣ λαμβάνει την πληρωμή που έγινε σύμφωνα με την παράγραφο (α) ανωτέρω και λήγει την ημερομηνία που είναι δώδεκα μήνες μετά (η περίοδος αυτή είναι η “περίοδος Επιλέξιμων Αποπληρωμών”), και
(ii) Δεύτερον, ως προς οποιοδήποτε υπόλοιπο - προς πρόωρη αποπληρωμή χρηματοδοτικής συνδρομής που είναι πληρωτέα μετά τη λήξη της περιόδου των Επιλέξιμων Αποπληρωμών, κατά σειρά ωριμότητας, αποπληρώνοντας χρηματοδοτική συνδρομή που λήγει συντομότερα.
(γ) (Προβλεπόμενη αποπληρωμή) Κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παραγράφους (α) και (β) ανωτέρω θεωρείται ως επιστροφή που γίνεται σύμφωνα με τη ρήτρα 8.8 των Γενικών Όρων.
(δ) (Έγκαιρη διανομή) Η ΕΕΣΥΠ δεν καθυστερεί αδικαιολόγητα τη δήλωση και τη διανομή μερισμάτων στο δικαιούχο κράτος μέλος.».
δ) Στο τέλος της παραγράφου 3.6 (γ) (Αναφορά) (που επαναριθμείται στο σημείο 3.7 (γ) ως αποτέλεσμα της εισαγωγής που περιγράφεται στο σημείο 3.4 (γ) ανωτέρω), εισάγοντας το ακόλουθο πρόσθετο κείμενο:
«Κάθε ένα μέρος από το δικαιούχο κράτος μέλος και την ΕΕΣΥΠ δεσμεύεται περαιτέρω να παρέχει στον ΕΜΣ οποιαδήποτε πληροφορία απαιτείται εύλογα από τον ΕΜΣ σε σχέση με την ΕΕΣΥΠ ή οποιαδήποτε εταιρεία της ΕΕΣΥΠ (στο βαθμό που δεν απαγορεύεται από το νόμο ή δεν αποτελεί προνομιακή πληροφόρηση που καλύπτεται από υποχρέωση απορρήτου).».
ε) Στη ρήτρα 3.6 στοιχείο στ) (Πληροφορίες για τον παρατηρητή του Διοικητικού Συμβουλίου) (που επαναριθμείται στο σημείο 3.7 στοιχείο στ) ως αποτέλεσμα του σημείου 3.4 (γ) ανωτέρω), αντικαθιστώντας την αναφορά σε «πληροφορίες για παρατηρητή του Διοικητικού Συμβουλίου» με τις λέξεις «Πληροφορίες για τον παρατηρητή του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης».
στ) Εισαγωγή των ακόλουθων νέων άρθρων 3.7 (η), (θ) και (ι):
«(η) (Πληροφορίες για τον παρατηρητή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ) 
Η ΕΕΣΥΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει στον ΕΜΣ:
(i) το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων και των συζητήσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ· και
(ii) την προτεινόμενη ημερήσια διάταξη κάθε τέτοιας συνεδρίασης ή συζήτησης, έγκαιρα μετά την προετοιμασία κάθε τέτοιου εγγράφου και η ΕΕΣΥΠ αναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση να κοινοποιεί κάθε τέτοιο έγγραφο στον παρατηρητή που διορίζει από κοινού η Επιτροπή και ο ΕΜΣ (όπως ορίζεται στον νόμο της ΕΕΣΥΠ) συγχρόνως με την κοινοποίηση του εγγράφου αυτού στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.
(θ) (ΕΕΣΥΠ- πληροφορίες εσωτερικής διακυβέρνησης)
Το δικαιούχο κράτος μέλος αναλαμβάνει:
(i) να γνωστοποιήσει αμελλητί τον ΕΜΣ όταν λάβει γνώση οποιασδήποτε πρότασης για ουσιώδη τροποποίηση του νόμου για την ΕΕΣΥΠ ή του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΕΣΥΠ, και τις λεπτομέρειες αυτής της τροποποίησης και να παράσχει στο ΕΜΣ τις περαιτέρω πληροφορίες που μπορεί εύλογα να απαιτήσει ο ΕΜΣ σε σχέση με την εν λόγω τροποποίηση·
(ii) να παρέχει στον ΕΜΣ οποιαδήποτε στρατηγική καθοδήγηση δίνει ο Υπουργός Οικονομικών του δικαιούχου κράτους μέλους στην ΕΕΣΥΠ για τους σκοπούς του στρατηγικού σχεδίου της ΕΕΣΥΠ και όπως περιγράφεται στον νόμο ΕΕΣΥΠ, μετά την έκδοση αυτών των κατευθύνσεων στην ΕΕΣΥΠ· και
(iii) να παρέχει στο ΕΣΜ κάθε στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, όπως περιγράφεται στον νόμο της ΕΕΣΥΠ, εφόσον το έγγραφο αυτό εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της ΕΕΣΥΠ (η ΕΕΣΥΠ με την παρούσα συναινεί η αποστολή του σχετικού εγγράφου να γίνεται από το δικαιούχο
κράτος μέλος στον ΕΜΣ).
ζ) (ΕΕΣΥΠ- άλλες πληροφορίες) 
 Η ΕΕΣΥΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση να:
(i) παρέχει στον ΕΜΣ τις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου (μη ελεγμένες) και ετήσιες (ελεγμένες σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, όπως ισχύουν κάθε φορά), μόλις αυτές είναι διαθέσιμες και εν πάση περιπτώσει εντός της σχετικής περιόδου που καθορίζεται στον Εσωτερικό κανονισμό της·
(ii) παρέχει στον ΕΜΣ οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με οποιοδήποτε γεγονός το οποίο εύλογα θα μπορούσε να αναμένεται να προκαλέσει την εμφάνιση ενός Γεγονότος Αθέτησης, εγκαίρως αφού λάβει γνώση (και τα τυχόν μέτρα που λήφθηκαν, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, για την αποκατάστασή του) και
(iii) κοινοποιεί στον ΕΜΣ οποιαδήποτε πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ στη γενική συνέλευση της ΕΕΣΥΠ σε σχέση με τη δήλωση ή διανομή μερίσματος από την ΕΕΣΥΠ και των λεπτομερειών αυτής της πρότασης, με την υποβολή της σχετικής πρότασης στη γενική συνέλευση της ΕΕΣΥΠ και των λεπτομερειών οποιασδήποτε έγκρισης από τη γενική συνέλευση της ΕΕΣΥΠ για τη διανομή μερίσματος.».
η) Στην παράγραφο 3.9 (εγγύηση και αποζημίωση) (που επαναριθμείται στο άρθρο 3.10 ως αποτέλεσμα της εισαγωγής που περιγράφεται στο σημείο 3.4 (γ) ανωτέρω), εισάγοντας μια νέα παράγραφο 3.10 (γ) ως εξής:
«Γ) Στη ρήτρα 14 (Εγγύηση και αποζημίωση) των Γενικών Όρων:
(i) Η ρήτρα 14.1 πρέπει να ερμηνεύεται ως εάν η αναφορά στην «παρούσα ρήτρα 14» διαβάζεται ως «ρήτρα
14.2».
(ii) εκτός από την εγγύηση που προβλέπεται στο άρθρο 14.2, εφαρμόζεται νέα ρήτρα 14.2A, ως εξής:
«14.2A Η ΕΕΣΥΠ αμετάκλητα και άνευ όρων:
14.2Α.1 εγγυάται στον ΕΜΣ την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους μέλους βάσει της σύμβασης.
14.2Α.2 υπόσχεται στον ΕΜΣ ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη Σύμβαση, η ΕΕΣΥΠ μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25.000.000.000 ευρώ και
14.2Α.3 συμφωνεί με τον ΕΜΣ ότι εάν οποιαδήποτε εγγύηση που εγγυάται είναι ή καθίσταται μη εκτελεστή, άκυρη ή παράνομη, ανεξάρτητα ως αρχική υποχρέωση, αποζημιώνει τον ΕΜΣ αμέσως μετά από αίτημά του έναντι οποιουδήποτε κόστους, απώλειας ή υποχρέωσης ευθύνης που προκύπτει από το γεγονός ότι το δικαιούχο κράτος μέλος δεν καταβάλλει κανένα ποσό το οποίο θα καταβαλλόταν στο πλαίσιο της σύμβασης, αλλά λόγω μη εκτελεστότητας, ακυρότητας ή παρανομίας δεν καταβάλλεται την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να καταβληθεί. Το ποσό που καταβάλλει η ΕΕΣΥΠ βάσει αυτής της αποζημίωσης δεν θα υπερβαίνει το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει σύμφωνα με την εν λόγω ρήτρα 14 εάν το ζητούμενο ποσό ήταν ανακτήσιμο βάσει εγγύησης. Τα συμβαλλόμενα μέρη ΕΜΣ, το δικαιούχο κράτος μέλος και η ΕΕΣΥΠ αναγνωρίζουν ότι η παροχή της εγγύησης που ορίζεται στην παρούσα ρήτρα 14.2Α πραγματοποιείται στο πλαίσιο και είναι συνεπής με τους σκοπούς της ΕΕΣΥΠ, όπως ορίζονται στον νόμο της ΕΕΣΥΠ σχετικά με τη συμβολή στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους μέλους στον ΕΜΣ.».
(iii) Η ρήτρα 14.3 θα ερμηνευθεί ως εάν η αναφορά στην παράγραφο «Η εγγύηση που αναφέρεται στο άρθρο 14.1» διαβάζεται «Κάθε εγγύηση που ορίζεται στο άρθρο 14».
(iv) Οι ρήτρες 14.4, 14.5 και 14.7.1 θα πρέπει να ερμηνεύονται ως εάν κάθε αναφορά στις εν λόγω ρήτρες η οποία γίνεται σε «Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης» και σε κάθε μία από τις ρήτρες 14.6 και 14.8, διαβάζεται «καθένα μέρος από την ΕΕΣΥΠ και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης».
v) Η ρήτρα 14.8.3 θα ερμηνευθεί ως εάν η παραπομπή στην ρήτρα στο «Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης» και στο άρθρο 14.6, η δεύτερη τέτοια παραπομπή και στη ρήτρα 14.8 η τελευταία τέτοια παραπομπή, διαβάζεται ως «είτε της ΕΕΣΥΠ είτε του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης».
(vi) Η ρήτρα 14.7.2 ερμηνεύεται ως εάν η αναφορά σε «από το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης ή σε οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης» διαβάζεται ως «είτε από την ΕΕΣΥΠ είτε από το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης ή από οποιαδήποτε υποχρέωση
είτε της ΕΕΣΥΠ ή του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης»· και
vii) Η ρήτρα 14.9 θα πρέπει να ερμηνευθεί ως εάν η αναφορά «Αυτή η εγγύηση συμπληρώνεται και δεν είναι» διαβάζεται ως «Οι εγγυήσεις αυτές συμπληρώνονται και δεν είναι».
θ) Εισάγοντας μια νέα ρήτρα 3.11 ως εξής:
«3.11 Άλλες τροποποιήσεις για την ενσωμάτωση της ΕΕΣΥΠ
(α) (Προϋποθέσεις εκταμιεύσεων) Στη ρήτρα 5 (Αιτήσεις, εκταμιεύσεις και Προϋποθέσεις εκταμίευσης) των Γενικών Όρων, η παράγραφος 5.3.3 διαβάζεται ως εάν, μετά τις λέξεις “το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης”, περιλαμβάνεται η λέξη “ΕΕΣΥΠ” και μετά τις λέξεις «που ελήφθησαν από τον ΕΜΣ σύμφωνα με τη ρήτρα 4.1.1» περιλαμβάνονται οι λέξεις “ή σε σχέση με την τροποποιητική σύμβαση”.
(β) (Αναφορές) Στη ρήτρα 6 (Δηλώσεις, εγγυήσεις και υποσχέσεις) των Γενικών Όρων:
(i) Η ρήτρα 6.1 των Γενικών Όρων θα πρέπει να διαβάζεται ως εάν, μετά τις λέξεις “το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης”, περιλαμβάνεται η λέξη “ΕΕΣΥΠ”.
(ii) Η ρήτρα 6.1.1 των Γενικών Όρων θα πρέπει να διαβάζεται ως εάν, μετά τις λέξεις “σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1”, περιλαμβάνονται οι λέξεις “ή σε σχέση με την τροποποιητική σύμβαση” και
(iii) Η ρήτρα 6.1.2 των Γενικών Όρων θα πρέπει να ερμηνευθεί σαν να περιέχει στο τέλος της ρήτρας τις λέξεις “v) υποχρεώσεις της ΕΕΣΥΠ σε σχέση με αυτή τη χρηματοδοτική διευκόλυνση”.
(γ) (Υποχρεώσεις) Στη ρήτρα 6 (Δηλώσεις, εγγυήσεις και υποσχέσεις) των Γενικών Όρων, οι ρήτρες 6.2.7, 6.2.8, 6.2.9 και 6.3 θα ερμηνεύονται ως εάν κάθε αναφορά στις εν λόγω ρήτρες στο “Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης” διαβάζεται “η ΕΕΣΥΠ και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης” (με την προϋπόθεση ότι το άρθρο 6.3.4 δεν ισχύει για την ΕΕΣΥΠ).
(δ) (Αρνητική δέσμευση) Στη ρήτρα 6 (Δηλώσεις, εγγυήσεις και υποσχέσεις) των Γενικών Όρων, η παράγραφος 6.3.1 διαβάζεται ως εάν, μετά τις λέξεις “περιουσιακά στοιχεία ή έσοδα του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης σε σχέση με αυτά” συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις “(στην περίπτωση του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης) ή στα περιουσιακά στοιχεία ή τα έσοδα της ΕΕΣΥΠ (στην περίπτωση της ΕΕΣΥΠ)” και μετά τις λέξεις “το δικαιούχο κράτος μέλος”, περιλαμβάνονται οι λέξεις “ΕΕΣΥΠ”.
(ε) (Γεγονότα Καταγγελίας) Στη ρήτρα 10 (Γεγονότα Καταγγελίας) των Γενικών Όρων, οι ρήτρες 10.1.1, 10.1.2, 10.1.4, 10.1.5 και 10.1.6 θα ερμηνεύονται ως εάν κάθε αναφορά σε αυτές τις ρήτρες για το “Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης” και στη ρήτρα 10.1.3 την πρώτη τέτοια αναφορά, συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις “ή ΕΕΣΥΠ”. Η ρήτρα 10.1.3 θα πρέπει να διαβάζεται ως ένα η αναφορά
στο “Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης (εάν υπάρχει)” ακολουθείται από τις λέξεις “ή την ΕΕΣΥΠ”.
(στ) (Υποχρεώσεις Ενημέρωσης) στη ρήτρα 11 (Υποχρεώσεις Ενημέρωσης) των Γενικών Όρων, η ρήτρα 11.3 θα ερμηνευθεί ως εάν μετά τις λέξεις “τη νομική γνωμοδότηση που αναφέρεται στη ρήτρα 4.1.1 ανωτέρω” περιλαμβάνονται οι λέξεις “ή σε σχέση με την τροποποιητική σύμβαση”.
(ζ) (Επιθεωρήσεις, πρόληψη της απάτης και έλεγχος) στη ρήτρα 12 (Υποχρεώσεις που αφορούν τις επιθεωρήσεις, την πρόληψη της απάτης και τους ελέγχους) των Γενικών Όρων:
(i) Η ρήτρα 12.2 πρέπει να ερμηνεύεται ως εάν η αναφορά στο “Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους” ακολουθείται από τις λέξεις “ή την ΕΕΣΥΠ“ και ως εάν η δεύτερη αναφορά στο “Ταμείο Ανακεφαλαιοποίηση (εάν υπάρχει)”, ακολουθείται από τις λέξεις “ΕΕΣΥΠ“ και
(ii) Η ρήτρα 12.3 θα ερμηνευθεί ως εάν η αναφορά στο “Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης (εάν υπάρχει)“ ακολουθείται από τις λέξεις “ΕΕΣΥΠ“.
(η) (Εφαρμοστέο δίκαιο και επίλυση διαφορών) στη ρήτρα 16 (εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία) των Γενικών Όρων:
(i) Η ρήτρα 16.2 θα ερμηνευθεί ως εάν η αναφορά σε “ούτε το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης (εάν υπάρχει)“ ακολουθείται από τη φράση “ούτε η ΕΕΣΥΠ“ και
(ii) Η ρήτρα 16.3 θα ερμηνευθεί σαν να είχε προηγηθεί η αναφορά “ΕΕΣΥΠ“ των λέξεων “και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης“.
(θ) (Έγγραφα εκταμίευσης) σε:
(i) Παράρτημα 3 (Έντυπο Αίτησης Εκταμίευσης) των Γενικών Όρων, η ΕΕΣΥΠ συμπεριλαμβάνεται ως αποδέκτης για την παραλαβή αντιγράφων, και
(ii) του Παραρτήματος 4 (Έντυπο Ειδοποίησης αποδοχής) των Γενικών Όρων, η ΕΕΣΥΠ συμπεριλαμβάνεται ως αποδέκτης και ως υπογράφων.».
3.5 Παράρτημα 1
Το Παράρτημα 1 (Κατάλογος Επαφών) τροποποιείται με την προσθήκη των ακολούθων:
«Για την ΕΕΣΥΠ:Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
[…]
 
4. ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Εκτός από τις ρήτρες της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που τροποποιούνται από τις διατάξεις της ρήτρας 3 της παρούσας Τροποποιητικής Σύμβασης, όλες οι άλλες ρήτρες της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης παραμένουν αμετάβλητες.
 
5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
(α) (Υφιστάμενα μέρη) Κάθε μέρος από το δικαιούχο κράτος μέλος και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης δηλώνουν και εγγυώνται ότι οι δηλώσεις της ρήτρας 6 (Δηλώσεις, εγγυήσεις και δεσμεύσεις) των Γενικών Όρων:
(i) παραμένουν αληθείς και ακριβείς από την ημερομηνία της εκτέλεσης της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης και δεν υφίσταται Γεγονός καταγγελίας που εκκρεμεί στο πλαίσιο της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης κατά την ημερομηνία της παρούσας και
(ii) είναι αληθείς και ακριβείς από την ημερομηνία εκτέλεσης της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι, για τους σκοπούς της παρούσας ρήτρας 5 (α) (ii), η ρήτρα 6 (Δηλώσεις, Εγγυήσεις και Υποσχέσεις) των Γενικών Όρων θεωρείται ότι οι αναφορές στη “Σύμβαση“ ήταν παραπομπές στην παρούσα τροποποιητική Σύμβαση.
(β) (ΕΕΣΥΠ) Η ΕΕΣΥΠ δηλώνει και εγγυάται ότι:
(i) οι υποχρεώσεις της ΕΕΣΥΠ, όπως καθορίζονται στην παρούσα τροποποιητική Σύμβαση και στη Σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (όπως τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης) δεν απαγορεύονται ή εμποδίζονται από τη νομική μορφή της ΕΕΣΥΠ, όπως αυτή έχει συσταθεί βάσει του ελληνικού νόμου 4389/2016 και
(ii) οι δηλώσεις στις ρήτρες 6.1.2, 6.1.3 και 6.1.4 των Γενικών Όρων είναι αληθείς και ακριβείς σε σχέση με την ΕΕΣΥΠ από την ημερομηνία της εκτέλεσης της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι για τους σκοπούς της παρούσας η ρήτρα 5 (β), η ρήτρα 6.1.2 των Γενικών Όρων θα ερμηνευθεί ως εάν στο τέλος της ρήτρας, περιλαμβάνονται οι λέξεις “v) υποχρεώσεις
της ΕΕΣΥΠ σε σχέση με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση έναντι της ΕΕΣΥΠ“».
 
6. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ
Η ρήτρα 16 των Γενικών Όρων (Εφαρμοστέο Δίκαιο και Δικαιοδοσία) εφαρμόζεται στην παρούσα τροποποιητική Σύμβαση, υπό την προϋπόθεση ότι για τους σκοπούς της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης θα πρέπει να θεωρηθεί ότι οι αναφορές στην «Σύμβαση» είναι αναφορές στην παρούσα τροποποιητική Σύμβαση και υπό τον όρο ότι:
(α) Η ρήτρα 16.2 θα ερμηνευθεί ως εάν η αναφορά σε “ούτε το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης (εάν υπάρχει)“ ακολουθείται από τη φράση “ούτε η ΕΕΣΥΠ“, και
β) Η ρήτρα 16.3 θα ερμηνευθεί ως εάν της αναφοράς “και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης“ έχει προηγηθεί η λέξη “ΕΕΣΥΠ“».
 
7. ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ
Μετά την υπογραφή της από όλα τα Μέρη, η παρούσα Τροποποιητική Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μόλις παραληφθεί από τον ΕΜΣ:
α) νομική γνωμοδότηση ικανοποιητική για αυτόν, την οποία θα δώσει:
(i) ο νομικός σύμβουλος του δικαιούχου κράτους μέλους·
(ii) ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης· και
(iii) ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, με το περιεχόμενο και τη μορφή που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 (έντυπα νομικών γνωμοδοτήσεων) της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης· και
(β) επίσημο έγγραφο από την ΕΕΣΥΠ που αναφέρει τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να υπογράψουν αυτήν την τροποποιητική Σύμβαση και κάθε άλλο έγγραφο που πρέπει να παραδοθεί στο πλαίσιο ή σε σχέση με τη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (όπως τροποποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιητικής Σύμβασης) (και το οποίο εγκρίνει έγκυρα η ΕΕΣΥΠ) και περιέχει τα υποδείγματα των υπογραφών αυτών.
 
8. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Η παρούσα σύμβαση και τα σχετικά πρότυπα (εφόσον υπάρχουν) εκτελούνται από κάθε συμβαλλόμενο μέρος σε πέντε (5) πρωτότυπα στην αγγλική γλώσσα, κάθε ένα εκ των οποίων συνιστά αυθεντική πράξη.
 
9. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
9.1 Τα Παραρτήματα της παρούσας τροποποιητικής σύμβασης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και από την ημερομηνία της παρούσας τροποποιητικής σύμβασης περιλαμβάνουν:
Παράρτημα 1. Μορφές νομικών γνωμοδοτήσεων
Παράρτημα 2: Λίστα επαφών.».
 
Όλα αυτά θα είναι χρήσιμα - μπορώ να πω ότι είναι πολύτιμα - για το μέλλον. (Και φυσικά, πρέπει να δούμε και το τί υπέγραψε, στο τελικό κείμενο της νέας τροποποιημένης δανειστικής σύμβασης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος)...