Το νέο κλείσιμο της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην εξέπληξε κανέναν, δεν ήταν, όμως, παρά τα όσα, ευκόλως, λέγονται, αναπόφευκτο. Μπορούσε να αποφευχθεί.

 

Ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του την απόφαση και κλείνει, εξαιτίας του COVID-2019, για δεύτερη φορά, μέσα στο 2020, την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας το σφάλμα της περασμένης άνοιξης. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι δεδομένο και αναπόφευκτο. Η, ήδη, πολύ κακή κατάσταση, που επικρατεί, απλούστατα, πρόκειται να χειροτερεύσει. Και θα χειροτερεύσει πολύ.

 

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για να εξηγηθούν οι λόγοι αυτής της κακής εξέλιξης, που ακολουθεί την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. 

 

Η νέα κρίση, μέσα στην μακροχρόνια, την υπερδεκάχρονη κρίση, που έχουν φέρει οι ακολουθούμενες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, πρόκειται, άμεσα να επιδεινώσουν, το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, που έχει επανεμφανισθεί και στο οποίο έχουμε αναφερθεί, στο προηγούμενο δημοσίευμα και φυσικά, θα επιδεινώσει όλα τα πολύ άσχημα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αφού η οικονομική δραστηριότητα θα υποστεί ένα πρόσθετο πλήγμα. 

 

Το πρόβλημα της κυβέρνησης βρίσκεται, στον υπάρχοντα αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όσο μεγεθύνεται ο αριθμός των μολύνσεων, από τον COVID-2019, δεν επαρκούν, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων, που έχουν ανάγκη, από εντατική νοσηλεία.

 

Μόνη και απλή λύση, σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, είναι η ραγδαία αύξηση των ΜΕΘ. Κάτι, που θα έπρεπε να έχει γίνει, εδώ και καιρό. (Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια προσπάθεια, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ, αλλά πολύ λιγότερο, από όσο χρειάζεται).

 

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του ευρώ και των μνημονιακών πολιτικών, που συνεπάγονται στενότητα χρήματος και περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι ΜΕΘ, στο αναγκαίο επίπεδο, που απαιτούν οι περιστάσεις.

 

Η Ελλάδα του ευρώ δεν μπορεί να κάνει αυτό, που θα έκανε η Ελλάδα της δραχμής, η οποία, με την κοπή των αναγκαίων ποσοτήτων χρήματος, θα έλυνε το πρόβλημα, με την άμεση αύξηση των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, σε ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό.

 

Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων, η οικονομία σακατεύεται, το κόστος που δημιουργείται είναι πολλαπλάσιο του κόστους των ΜΕΘ, που λείπουν και οι τρέχουσες και οι επιγενόμενες εξελίξεις πρόκειται να καταστήσουν χειρότερα τα πράγματα.

 

Αυτές οι άμεσες εξελίξεις, προφανώς, είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, αποτελούν κυβερνητική επιλογή. Αναγκαστική, μεν, αφού η κυβέρνηση μένει πιστή, στο ευρώ, αλλά επιλογή, δε.

 

Και ως τέτοια πρέπει (αν και δεν είναι, καθόλου, βέβαιο ότι πρόκειται) να αντιμετωπισθεί, από την ελληνική κοινωνία.

 

Το τί πρόκειται να συμβεί, είναι κάτι, που μένει να το δούμε…