"Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει. Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα."
 
Ανδρέας Λοβέρδος 8/4/2019.
 
 
Με την υπόθεση Novartis θα ασχοληθούμε, στο παρόν δημοσίευμα και φυσικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως εμπλεκόμενος και ως, οιονεί, κατηγορούμενος, έχει το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο, όσον αφορά τις ενδείξεις, που προέκυψαν, εις βάρος του, από την μέχρι τώρα, δικαστική έρευνα (χωρίς να ξεχνάμε - όπως πολλοί πράττουν, χωρίς να γνωρίζουν - ότι, στην ελληνική ποινική δικονομία και όχι μόνο, σε αυτήν, οι ενδείξεις αποτελούν αποδείξεις)
 
Τον πρώτο λόγο δικαιούται να τον έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως, επίσης, δικαιούται να υπερασπίζει τον εαυτό του, όπως εκείνος νομίζει ότι πρέπει να τον υπερασπίσει, επικαλούμενος όποιο επιχείρημα επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, όμως, τον λόγο τον έχουν και όλοι οι άλλοι, αφού ο ίδιος είναι δημόσιο πρόσωπο, ασκεί δημόσια εξουσία, κατά παραχώρηση (των ψηφοφόρων και των πρωθυπουργών, στις κυβερνήσεις των οποίων συμμετείχε, ήτοι του Κώστα Σημίτη, του ΓΑΠ, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά) και οι πράξεις, για τις οποίες κρίνεται, από το ελληνικό δικαστικό σύστημα, δεν ανάγονται, στην ιδιωτική σφαίρα των δραστηριοτήτων του, αλλά στην δημόσια και ως εκ τούτου, οφείλει να δίδει λόγο, στην ελληνική κοινωνία, για όσα πράττει, ως εξουσιαστής.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ελληνικό δικαστικό σύστημα ανοίγει, σιγά - σιγά, τα χαρτιά του, στην υπόθεση Novartis και οδεύει, προς την άσκηση ποινικών διώξεων, κατά των πολιτικών και λοιπών προσώπων, που εμπλέκονται και ευρίσκονται, υπό κατηγορία, στην κακουργηματική ποινική υπόθεση των δωροδοκιών της γνωστής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας.
 
Είναι προφανές ότι η εκκίνηση της πρακτικής ποινικής διαδικασίας, με την άσκηση των διώξεων, με την αίτηση, για την χορήγηση της σχετικής άδειας, από την βουλή, όσον αφορά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, θα ενταχθεί, στον προεκλογικό αγώνα, που έχει, ήδη, ξεκινήσει, ως ένα πολύ καλό εκλογικό χαρτί και ως επιχείρημα, που θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, γι' αυτό. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση, τις εκλογές (ευρωεκλογές, βουλευτικές και λοιπές) θα τις χάσει και ως εκ τούτου η υπόθεση της Novartis αποτελεί, για την ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος, μάννα εξ ουρανού. Η αστική αντιπολίτευση, βέβαια, θέλει να διαρρέει ότι η κυβέρνηση έχει παίξει τον ρόλο της, ως προς τον επηρεασμό του δικαστικού συστήματος, για την εκκίνηση της υπόθεσης, στην παρούσα προεκλογική συγκυρία και δεν έχω κανέναν λόγο να αποκλείω κάτι τέτοιο, αφού το ελληνικό δικαστικό σύστημα υπόκειται, σε, κατά περίπτωση, επηρεασμούς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η υπόθεση είναι, εξ ορισμού, σικέ. Δεν είναι.
 
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ένα, κατ' εξοχήν, διεφθαρμένο σύστημα και η εμπλοκή του, με τις πολυεθνικές και λοιπές μεγάλες εταιρείες αποτελεί την βασική αιτία αυτής της διαφθοράς, αφού οι, μεν, εταιρείες πράττουν ό,τι είναι αναγκαίο, για να προστατεύσουν και να ελέγξουν την αγορά, εντός της οποίας κινούνται και το, δε, πολιτικό σύστημα (ως φυσικά πρόσωπα, ή/και ως κομματικοί οργανισμοί), που έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, σε εκείνα τα καίρια ζητήματα, τα οποία σχετίζονται, με την αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες αυτές (τις τιμές των προϊόντων και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Novartis, των φαρμάκων και όχι μόνο), φροντίζει, σε ατομική, ή συλλογική βάση, να επωφελείται, από την εξουσία την οποία διαθέτει και η οποία σχετίζεται, με τα συμφέροντα της τεχνοδομής των εταιρειών αυτών.
 
Αυτή είναι η ωμή και σκληρή πραγματικότητα, που υφίσταται, σε αυτόν τον χώρο και αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να λάβουν, υπόψη τους, οι πολίτες και η κοινωνία μας, προκειμένου να γίνει δυνατή η ψυχρή και αντικειμενική εξέταση των τεκμηρίων, των αποδείξεων και των πραγματικών περιστατικών, σχετικά, με την κακουργηματική υπόθεση της υπερτιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων της Novartis, αλλά και όλες τις άλλες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκεται η πολιτική εξουσία, με τις μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. η υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη φαίνεται ότι είναι μία από αυτές).
 
Αλλά ας αφήσουμε τα πραγματικά περιστατικά να μας καθοδηγήσουν, σχετικά, με τις, οιονεί (προς το παρόν), κατηγορίες, κατά του πρώην υπουργού Υγείας. Φυσικά, οι καταγγελίες, κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, για τα πεπραγμένα του, ως υπουργού, στην κυβέρνηση του ΓΑΠ και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν είναι τωρινές. Ξεκινούν, από την αρχή της δημοσιοποίησης του σκανδάλου, που αφορά την Novartis. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την ονομασία "Μάξιμος Σαράφης", έχει μιλήσει, για τον Ανδρέα Λοβέρδο και έχει καταθέσει τα εξής :
 
"Άλλο πολιτικό πρόσωπο, που δωροδοκήθηκε, κατ’ επανάληψη, από την Novartis, ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος".
 
Ο μάρτυρας αναφέρει ότι η Novartis απολάμβανε διακριτικής μεταχείρισης, από τον υπουργό και όσα λέει δεν μένουν, σε επίπεδο αοριστολογίας. Ισχυρίζεται ότι ο υπουργός εξέδωσε δελτίο τιμών, για την, κατ' εξαίρεση, τιμολόγηση των φαρμάκων Gilenya και Tasygna και την μη έγκριση άλλου ανταγωνιστικού, στο Lucentis, φαρμάκου, το οποίο παρήγαγε άλλη εταιρεία. Και φυσικά, όπως λέει ο μάρτυρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε, τουλάχιστον, 200.000,00 €, για την μία περίπτωση και 70.000,00 €, για την άλλη.
 
Αλλά και η άλλη προστατευόμενη μάρτυρας, με την ονομασία "Αικατερίνη Κελέση", αφού λέει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος φρόντιζε για την ταχεία τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis, ισχυρίζεται ότι : 
 
"Πέρα από τα χρήματα που λάμβανε με το βαλιτσάκι, χρησιμοποιούσε, επιπλέον και μια εταιρεία, με την επωνυμία Computer Team, η οποία ήταν συμφερόντων του, αλλά δεν φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή νομιμοποιούσε μέρος από τα χρήματα, που λάμβανε ο Λοβέρδος".
 
Από τότε, που δόθηκαν αυτές οι καταθέσεις των προαναφερόμενων μαρτύρων (οι οποίες δεν ήσαν καταθέσεις διάφορων τυχαίων και άσχετων, ήσαν καταθέσεις ανθρώπων που γνώριζαν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και εμπλέκονταν, στην διαδικασία των φαρμάκων και των τιμολογήσεών τους), έχει κυλίσει αρκετό νερό μέσα στο αυλάκι. Τώρα, ήλθε η σειρά των νέων στοιχείων, για τις ταχείες τιμολογήσεις 4 ακριβών φαρμάκων, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μέσοι όροι των τιμών, σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. 
 
 
 
 
 
 
Τα στοιχεία αυτά αποτελούνται :
 
1) Καταθέσεις νέων μαρτύρων, πολύ διαφωτιστικών, για την υπόθεση. Υπάρχει ένας νέος εμπλεκόμενος, ο οποίος λέει πολλά και τα συνοδεύει, με αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία, πολύ δύσκολα, ο Ανδρέας Λοβέρδος (και οι άλλοι εμπλεκόμενοι) μπορούν να αμφισβητήσουν. Ο μάρτυρας αυτός, πέραν της μαρτυρίας του, για την ευνοϊκή μεταχείριση, που απολάμβανε η Novartis, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτει, ως αποδεικτικά στοιχεία, έναν σωρό από ηλεκτρονική αλληλογραφία, από την οποία φαίνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, το 2011, καθυστέρησε την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis, με σκοπό να παραμείνουν οι παλαιές υψηλές τιμές, στα φάρμακα αυτά, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και σχέδια υπουργικών αποφάσεων, τα οποία διακινούσε, με την εταιρεία. Αλλά, πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα, που καταθέτει αυτός ο μάρτυρας, ο οποίος αναφέρεται, σε μια εταιρεία επικοινωνίας, την οποία χρησιμοποίησε η Novartis, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία της πρώην γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης, της γνωστής Αθηνάς Δρέττα, (η οποία την έχει πολύ άσχημα, αφού, όπως φαίνεται, δεν ήταν η εκπρόσωπος των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, απέναντι, στην Novartis, αλλά μία πολιτικός εξαρτημένη, από την εταιρεία).
 
2) Εδώ εμπλέκονται και πλαστά τιμολόγια, τα οποία εξέδωσε αυτή η εταιρεία επικοινωνίας και τα οποία είχαν εκδοθεί, στο όνομα των ραδιοφωνικών σταθμών "ΣΚΑΪ", "ΒΗΜΑ" (και άλλου ενός), οι υπεύθυνοι των οποίων δεν αναγνωρίζουν τα τιμολόγια αυτά. Προφανώς, εδώ, η κομπίνα είναι καραμπινάτη.
 
3) Βίντεο, από ενημερώσεις, που έκαναν, εσωτερικά, τα στελέχη της Novartis, τα οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικά.
 
4) Χειρόγραφες σημειώσεις, από στελέχη της Novartis, που και αυτές, σε συνδυασμό, με όλα τα άλλα στοιχεία, θα πρέπει να έχουν και αυτές την αξία τους.
 
 
 
 
 
Είναι προφανές ότι η νομική θέση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν είναι, καθόλου, εύκολη. Ο άνθρωπος αυτός έχει εμπλακεί πολύ βαθιά, στην όλη υπόθεση. 
 
Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ο πρώην υπουργός, όχι, μόνο, πρέπει να υποστεί την άρση της ασυλίας του, που ζητεί το ελληνικό δικαστικό σύστημα, από την βουλή, προκειμένου να δώσει τις εξηγήσεις, που οφείλει να δώσει, στους εκπροσώπους αυτού του συστήματος, που έχουν αναλάβει την ποινική υπόθεση, που τον αφορά, αλλά, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, για όλους τους εμπλεκόμενους (πολιτικούς και μη), πρέπει, άμεσα, να προφυλακισθεί.
 
Και πρέπει να προφυλακισθεί, όχι, μόνο, για να μην τελέσει άλλες άδικες πράξεις (μην ξεχνάμε ότι, ως βουλευτής, ασκεί δημόσια εξουσία, την οποία χρησιμοποιεί, καταχρηστικώς, για να επιτύχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, στην υπόθεση που τον αφορά, επιχειρώντας να εκφοβίσει τους δικαστικούς, που ασχολούνται, με την υπόθεσή του), αλλά και για να υποστεί την απαραίτητη νόμιμη πίεση, ούτως ώστε να υποχρεωθεί να συνεργασθεί, με τις δικαστικές αρχές, τις οποίες, τώρα, υβρίζει. (Είναι δικαίωμά του να αμύνεται, αλλά και οι δικαστές δικαιούνται να τον στριμώξουν, αφού, όπως φαίνεται, η κατηγορία, που του απευθύνεται, δεν είναι, μόνο, η δωροδοκία, αλλά και η διακίνηση βρώμικου χρήματος).
 
Περιττό να πω ότι διαφωνώ, με την απόφαση των εισαγγελέων να κλείσουν την υπόθεση, όσον αφορά τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Προφανώς, οι δικαστικοί θεωρούν ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα στοιχεία, που είχαν κατατεθεί, από τους προστατευόμενους μάρτυρες, εναντίον τους, έχουν αδυνατίσει. Δεν αποκλείεται να έχουν δίκιο. Αυτοί έχουν, στα χέρια τους, την δικογραφία και γνωρίζουν περισσότερα. Όμως, είναι πολύ νωρίς, ακόμη, για να κλείσει η υπόθεση, ως προς αυτά τα πολιτικά πρόσωπα.
 
Όπως φαίνεται, λοιπόν, το προεκλογικό παιχνίδι αγριεύει και φυσικά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να παίξει τα ρέστα της, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει την απόστασή του κυβερνητικού κόμματος, από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αυξήσει, στον μέγιστο βαθμό, την απόστασή του, από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, προκειμένου, μετά την εκλογική ήττα του, να κρατήσει την κυριαρχία, στον χώρο της κεντροαριστεράς.
 
Ως εκ τούτου, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο, από το να περιμένουμε τις εξελίξεις. Οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι γοργές και για πολλούς οδυνηρές, αφού οι εισαγγελείς πρόκειται, όπως λέγεται, να καλέσουν, για να δώσουν εξηγήσεις και στην συνέχεια, πιθανώς, να κατηγορηθούν και να πιθανότατα, να προφυλακισθούν, ίσως, πάνω από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται, στην αμαρτωλή αυτή ιστορία.
 
Βέβαια, η υπόθεση αυτή, όπως και τόσες άλλες, πρόκειται να κουκουλωθεί. Και θα κουκουλωθεί, διότι, στην επόμενη βουλή, εάν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σχηματίσουν κυβέρνηση, θα ληφθούν όλα τα μέτρα εκείνα, που οι συγκεκριμένοι κομματικοί σχηματισμοί θα κρίνουν, ως απαραίτητα, προκειμένου η υπόθεση αυτή να τεθεί, με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο, στο αρχείο.
 
Παρ' όλα αυτά, όμως, όσα μαθαίνουν οι πολίτες και η κοινωνία μας, γύρω από την συστημική διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος, είναι χρήσιμα. Πολύ χρήσιμα.
 
Ίδωμεν...