(Καθαρά ελληνικό το σκάνδαλο. Από τα 345 εκατομμύρια $ του προστίμου, τα 310 αφορούν την Novartis Hellas).


 

 
 
 
 
Ότι το παλαιό αστικό πολιτικό σύστημα τα έπαιρνε, από την Novartis, δεν χρειαζόταν να αποδειχθεί, από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον οποίο υποχρεώθηκε να κάνει η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, με το αμερικανικό κράτος. Όμως, η πράξη της αυτή δεν είναι άνευ σημασίας, διότι, τώρα, πλέον, επισημοποιεί, με τις απαραίτητες σφραγίδες του αμερικανικού κράτους, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο δίνει των, υπέρ πάντων, αγώνα, για να βγάλει τον εαυτό του "λάδι", στην πραγματικότητα, λαδώνονταν, από την Novartis και μάλιστα, κατά την περίοδο 2012 - 2015 (κυβερνήσεις Λουκά Παπαδήμου - Παναγιώτη Πικραμένου - Αντώνη Σαμαρά), που εφάρμοζαν το δεύτερο Μνημόνιο και οδηγούσαν, σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία, καταληστεύοντας τον πληθυσμό της χώρας μας.
 
Δεν ήταν τόσο πολύ διεθνές το σκάνδαλο της εταιρείας Novartis. Κατά συντριπτική πλειοψηφία, είναι ελληνικό, αφού, από το πρόστιμο των 345.000.000,00 δολλαρίων, το οποίο αποδέχτηκε να καταβάλει, στο αμερικανικό δημόσιο ή εταιρεία, τα 310.000.000,00 $, αφορούν τις παράνομες δραστηριότητες της, στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα, για τα όσα διέπραξε, στο Βιετνάμ και στην Νότια Κορέα.
 
Όπως φαίνεται και στο παραπάνω έγγραφο, που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η αναφορά, στην πολιτική διάσταση του σκανδάλου, που αφορά την Novartis HELLAS είναι σαφής και ευθεία, αφού, στην ουσία τους, υιοθετούνται, απολύτως οι πληροφορίες του FBI και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τις οποίες η Novartis  τις αποδέχεται, πλήρως. Και όχι μόνον αυτό.
 
Έτσι, ομολογείται ότι τα στελέχη της Novartis, μεταξύ αυτών και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά και άλλα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, συνειδητά και εσκεμμένα, συνωμότησαν και συμφώνησαν να διαπράξουν αδικήματα κατά του αμερικανικού Δημοσίου, ήτοι «να παρακινήσουν τους ξένους αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, στην κυβέρνηση και στους Οργανισμούς και στα Όργανα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, των Οργανισμών και των Οργάνων, προκειμένου να βοηθήσουν την Novartis Hellas».

Τα γνωστά πρόσωπα, που αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου του New Jersey, είναι όσα περιλαμβάνονται, στην αμερικανική δικογραφία, τα έχουν κατονομάσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είναι οι :

Αντώνης Σαμαράς

Άδωνις Γεωργιάδης

Ανδρέας Λοβέρδος

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Μάριος Σαλμάς

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Γιάννης Στουρνάρας.

Για να μάθει περισσότερα, για τους υπόλοιπους, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ρωτήσει το αμερικανικό δικαστήριο. (Αν και δεν χρειάζεται).

Επίσης, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση : «Από περίπου το 2012 έως το 2015, η Novartis Greece συμμετείχε σε ένα σχέδιο διαφθοράς για την παροχή αθέμιτων αμοιβών και πραγμάτων αξίας σε ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων κρατικών και κρατικών ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών, για να αποκτήσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις του Lucentis σε Ελλάδα. Επιπλέον, από περίπου το 2009-2012, η Novartis Greece πραγματοποίησε επιδημιολογικές μελέτες που είχαν σχεδιαστεί κυρίως για την προώθηση των πωλήσεων προϊόντων Novartis στην Ελλάδα». Το χειρότερο, για την Novartis, είναι ότι «υποχρεώνεται η εταιρεία να υποβάλλει, περιοδικά στο προσωπικό της αρμόδιας Επιτροπής, κατά την διάρκεια τριετούς θητείας, την πρόοδο της μεταμέλειας της και την εφαρμογή μέτρων συμμόρφωσης» και φυσικά, «κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν ο εναγόμενος ανακαλύψει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ήδη αναφερθεί, στο προσωπικό της Επιτροπής, ότι αμφισβητήσιμες, ή “διεφθαρμένες” πληρωμές και μεταφορές κεφαλαίων, ενδέχεται να έχουν προσφερθεί, υποσχεθεί, πληρωθεί ή εγκριθεί από τον εναγόμενο, ή οποιαδήποτε οντότητα, ή πρόσωπο, που ενεργεί εκ μέρους του εναγόμενου, ή ότι έχουν διατηρηθεί σχετικά ψεύτικα βιβλία και αρχεία, όλα αυτά θα πρέπει να αναφερθούν αμέσως».
 
Και εάν όλα αυτά δεν αναφερθούν, η Novartis θα αποκλεισθεί, από την αμερικανική κεφαλαιαγορά. Απλά πράγματα και καθαρά.
 
Βέβαια, εδώ, στην Ελλάδα, ο αστικός πολιτικός κόσμος καμώνεται τον ανήξερο. Παριστάνει τον αθώο.
 
Ό, τι και αν κάνει, όμως, δεν τον γλυτώνει τίποτε. Η ξεφτίλα είναι, ήδη, παρούσα και, με την εξέλιξη και την πρόοδο της υπόθεσης, θα διογκωθεί.
 
Ως εκ τούτου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντώνης Σαμαράς και τα άλλα τα "παιδιά", δεν πρέπει να αισθάνονται - και σίγουρα, δεν αισθάνονται -, καθόλου καλά.
 
Δεν τους φταίει κανείς. Ας πρόσεχαν...