Αύριο έχουμε 10 Μαρτίου. 
 
Είναι η ημέρα, που ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει, στην δημοσιότητα, τις ηχογραφήσεις των συζητήσεων, στα Eurogroups, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, οι οποίες κατέληξαν άδοξα, διότι, όπως, σωστά, έχει πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραχωρήσει, στους ευρωζωνίτες την πραγματοποίηση των πρωτογενών υπερπλεονασμάτων, στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς, με φυσικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης να μην ακούν και να μην υπολογίζουν αυτά, που ο σημερινός αρχηγός του ΜΕΡΑ25 τους έλεγε, αφού γνώριζαν ότι δεν είχαν καμμία πραγματική ισχύ.
 
Αυτό, που έχει ενδιαφέρον είναι το, εάν ο Γιάννης Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει την εξαγγελία του αυτή, ή εάν θα την πάει πίσω. Βέβαια, η επικαιρότητα, με τα καμώματα της κυβέρνησης Erdogan, στον Έβρο και την συρροή χιλιάδων μεταναστών, που επιθυμούν και προσπαθούν να μπουκάρουν, στο ελληνικό έδαφος, έχει αλλάξει μοτίβο και τα ενδιαφέροντα του πληθυσμού της χώρας είναι ρπσανατολισμένα, σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά η τήρηση της εξαγγελίας του αρχηγού του ΜΕΡΑ25 έχει την δική της κεφαλαιώδη σημασία και φυσικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί το αισχρό και σκαιώδες παρασκήνιο εκείνων των μηνών του 2015.
 
 
 
 
 
 
 
Άλλωστε, όλα τα περιεχόμενα αυτών των ηχογραφήσεων αποτελούν σημαντικότατα ντοκουμέντα της πρόσφατης Ιστορίας του τόπου μας και διαχρονικά, θα αποτελέσουν πηγή πολλών και ποικίλων ιστορικών μελετών και φυσικά, πρόκειται, συν τω χρόνω, να διασταυρωθούν, με πολλά άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία, με την σειρά τους, θα προκύψουν, από το, περαιτέρω, άνοιγμα των ιστορικών αρχείων άλλων προσώπων, είτε αυτά θα είναι από την χώρα μας, είτε από άλλες χώρες της Ευρώπης, των Η.Π.Α., της Ρωσίας, της Κίνας και του λοιπού κόσμου. Έτσι και εμείς - όσο μπορέσουμε να προλάβουμε - και οι μετέπειτα γενεές των Ελλήνων και των ξένων θα μπορέσουμε να μάθουμε πολλά πράγματα, γύρω από τα παρασκήνια των Μνημονίων (ιδιαίτερα του 3ου που υπόγραψε η μεταλλαγμένη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2015, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώεις του, τότε, πρωθυπουργού, ότι "αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο").
 
Αυτή η μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι η αιτία, που ο Γιάννης Βαρουφάκης ανήγγειλε ότι θα προβεί αύριο, στην δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων των συζητήσεων, σε δέκα συνδριάσεις του Eurogroup.
 
Αυτή η δικαιολογία, που προβάλλει ο αρχηγός του ΜΕΡΑ25 δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί.
 
Εάν ήθελε να παράξει σημαντικό και καθοριστικό έργο, ο Γιάννης Βαρουφάκης έπρεπε να καταθέσει, στην βουλή, τις ηχογραφήσεις αυτές, κατά το μεσοδιάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2015, της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 20/9/2015, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέμενε πρόεδρος του βουλής και ενεργούσε, χωρίς κανέναν περιορισμό, γράφοντας, στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις επιθυμίες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, η οποία είχε χάσει την πραγματική πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, παρά τα σημαντικότατα σφάλματα της πολιτικής και της κοινοβουλευτικής τακτικής της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 
Εκείνο το σύντομο, αλλά και απολύτως, κρίσμο μεσοδιάστημα η δημοσιοποίηση, από την, τότε, πρόεδρο της βουλής των ηχογραφήσεων των συνεδριάσεων του Eurogroup, θα μπορούσει να οδηγήσει στην (έστω και μικρή, έστω και ελάχιστη) διαφοροποίηση των πολιτικών εξελίξεων και στην, έστω και οριακή, απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του διασπασμένου και μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, στις βουλευτικές εκλογές, που ακολούθησαν.
 
Εννοείται ότι, στην πολιτική, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί, ως δεδομένο, ενώ, φυσικά, η πραγματική Ιστορία δεν γράφεται, με τα αν. Όμως, αυτή η πιθανότητα, που, εδώ, αναφέρω, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν στερείται λογικής βάσεως.
 
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, με την δημοσιοποίηση των συζητήσεων, στις συνεδριάσεις του Eurogroup, θα μπορούσε να τραυματίσει, βαρύτατα και να εμποδίσει την δημιουργία της νέας μνημονιακής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που προέκυψε, από τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της εποχής, τις οποίες πραγματοποίησε, επειδή ήθελε να αποφύγει, με κάθε τρόπο, ένα νέο - και απόλυτα, αναγκαίο - δημοψήφισμα, για το 3ο Μνημόνιου, που υπέγραψε η μεταλλαγμένη και απερχόμενη κυβέρνησή του οποία προέκυψε μετά το δημοψήφισμα της 5/7/2015 και την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αυτού, από το ΟΧΙ των εκλογέων, στο, επαίσχυντα, ηττημένο, εκλογικώς, ΝΑΙ της εντόπιας ελίτ) με τους ευρωζωνίτες.
 
Ένα νέο δημοψήφισμα, για το 3ο Μνημόνιο ήταν, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανεπιθύμητο, διότι φοβόταν ότι - και θεωρούσε ότι - επρόκειτο να είναι χαμένο.
 
Μπορεί όλα αυτά, τώρα, πια, να είναι ένα παρελθόν, το οποίο μοιάζει, ως μακρινό. Όμως, κάθε άλλο, παρά κάτι τέτοιο είναι. Όλα αυτά αποτελούν το πρόσφατο παρελθόν της κοινωνίας μας. Και ως εκ τούτου, η αξία τους είναι πάντα, παρούσα και ανεξίτηλη.
 
Μένει να δούμε το τί θα πράξει, τώρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης. Θα πραγματοποιήσει την εξαγγελία του;
 
Θα δώσει στην δημοσιότητα τα περιεχόμενα των συζητήσεων του πρώτου εξαμήνου, στο Eurogroup;
 
Θα ακούσουμε, ιδίοις ώσι, τον Wolfgang Schäuble να λέει ότι τα κέρδη της ΕΚΤ, από τα ελληνικά ομόλογα, "τα θέλω, για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας";
 
Θα ακούσουμε τον Klaus Regling να λέει ότι απαιτεί "να πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα, με την αναστολή πληρωμών όλων των συντάξεων";
 
Για να δούμε...